Luft til Luft Varmepumpe for Bolig, hus og leiligheter

En Luft til luft varmepumpe fra General kommer i mange utgaver som dekker omtrent alle behov for oppvarming i Norske boliger..
Luft til luft varmepumpe er den mest populære varmepumpen i Norske boliger
 • Brosjyre Luft-luft

 • Brosjyre Nordisk varmepumpeserie

  Nordiske varmepumper. Les hvorfor den nordiske serien er best på ytelse og pris.

Luft til luft varmepumpe

Hva er en luft til luft varmepumpe? Og hva bør man være klar over når man vurderer å installere en?

Luft-til-luft-varmepumpe er den vanligste type varmepumpe her i Norge. Kort forklart henter den varme fra luften ute. Luften blåses så inn i boligen. En luft-til-luft-varmepumpe kan monteres i eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus. Man kan montere en eller flere innedeler avhengig av behov og ønske. Normalt får man etter et år igjen to til tre ganger så mye varme som strømmen varmepumpen har forbrukt. Og der hvor fyringssesongen er lengst blir også en varmepumpe mest gunstig. En nordisk luft-til-luft-varmepumpe fra General er utviklet spesielt for nordisk klima og kan utnytte energi fra uteluften helt ned mot -25 °C. Sammenlignet i forhold til andre metoder for oppvarming, er dette derfor en ganske rimelig løsning og gir god energibesparelse.

Fyll ut skjema nå og få gratis befaring

Send skjema og få en uforpliktet prat med en av våre autoriserte forhandlere!


Argumenter* for å velge luft-til-luft-varmepumpe

 • Enkelt å installere Kan benyttes i de fleste boliger
 • Kan benyttes i de fleste boliger
 • Har bevegelsessensor og termostatstyring som gir smarte bruk og reduserte strømkostnader
 • Koster relativt lite med tanke på hvor mye energi du sparer
 • Kan reverseres og brukes som aircondition.
 • Sørger for jevn varme i hele rommet
 • Renser luft for urenheter og støvpartikler
 • Nyere modeller kan i tillegg til standard fjernkontroll ofte kontrolleres med WiFi og smarttelefon
*Noen funksjoner varier litt fra modell til modell.

Redusere utgifter på energi

Hvis målet ditt er å redusere energiutgiftene for din bolig er det å installere en luft til luft varmepumpe et smart tiltak.

Hvor mye strøm kan jeg spare?

Boliger med stort varmebehov sparer naturlig nok mest. Og størrelse og ytelse av varmekapasitet spiller inn. I tillegg er utforming og drift av varmeanlegget en viktig faktor.

Når man tar utgangspunkt i en luft til luft varmepumpe og at en vanlig enebolig bruker cirka 25.000 kWh i året. Da kan man spare rundt 4.800 kWh. Går man deretter ut fra en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh, da vil man spare omtrent 72.000 kroner i løpet av en 15 års periode.
Råtassen er en luft til luftparmepumpe fra General sin nordiske serie.

Toppmodellen fra General heter råtassen.

Toppmodellen av luft til luft varmepumper fra General heter råtassen. Råtassen en av de råeste varmepumpene som noengang er laget. Derav navnet. Varmeveksleren har en veldig mye større kapasitet enn hva som er vanlig. Råtassen varmepumpe (ASHG09LZ) sparer deg faktisk for så mye energi at den har oppnådd en topp A+++ rangering! Med General sin avanserte nyskapende inverter-teknologi er det mulig for denne modellen å gi en meget høy ytelse samtidig som den forbruker veldig lite energi. Pumpen følger Nordiske spesifikasjoner og er konstruert for å fungere meget godt ved lave utetemperaturer. Denne råtassen er en av de sterkeste varmepumpene som er laget.

Varmepumpe som aircondition

En inverter varmepumpe er også aircondition. Den kan reverseres (inverteres) når sommeren slår til med varme og kjøle ned boligen. Men vær klar over at kjøledrift øker energibruken sammenlignet med varmedrift og reduserer derfor gevinsten av energisparing fra varmepumpen. Men normalt brukes det lite energi til nedkjøling siden behovet begrenses til noen få timer på de varmeste sommerdagene. I tillegg er temperaturforskjellen som varmepumpen skal kompensere for mindre om sommeren sammenlignet med vinteren.

Luft-til-luft-varmepumpe passer bra for deg som

 • Forbruker mer enn totalt 15.000 kWh per år
 • Har milde vintre eller har lang fyringssesong
 • Varmer med panelovner
 • Har alternative varmekilder for de kaldeste periodene.
 • Har bolig med dårlig isolasjon og gamle vinduer
 • Har åpen planløsning

Energimerking

Formålet med merkingen er at du som forbruker enkelt skal kunne sammenligne ulike produkters energieffektivitet

Produkter som kan brukes til å varme opp rom i bygninger skal energimerkes. Det ble den 26. september 2015 innført at varmepumper som selges innen EU skal ha samme type energimerking som brukes på kjøleskap, vaskemaskiner, TV-apparater etc. Dette inkluderer også Norge.

En moderne luft-til-luft varmepumpe bør oppnå en energiklasse mellom A og A+++

Energimerking forteller om varmepumpens energieffektivitet ved oppvarming og kjøling, lydeffektnivå inne og ute, samt nominell effekt i kW. En moderne luft-til-luft varmepumpe bør oppnå en energiklasse mellom A og A+++. Til sammenligning oppnår panelovner som oftes energiklasse C.

Det stilles stadig strengere krav og det nyeste er at varmepumper skal kunne klassifiseres opp til A+++. General varmepumpe leverer allerede i dag etter fremtidens krav til energimerking med A+++.

Hva koster en luft til luft varmepumpe?

Pris på en luft-til-luft-varmepumpe er avhengig av flere faktorer som hvilken modell man velger og hvor avansert den er. De kraftigste og mer avanserte modellene med tidsstyring og temperaturkontroll er dyrere enn de mer enkle som kun har termostat. En gjennomsnittlig god varmepumpe koster normalt 18-30.000 kroner inkludert montering. Levetiden med en riktig installering og godt vedlikehold er normalt 12-15 år.

Luft-til-luft-varmepumpe egner seg godt for deg som

Bruker mer enn totalt 15.000 kWh per år Bor i et område med milde vintre eller har lang fyringssesong. Bruker panelovner til oppvarming i dag. Har åpen planløsning slik at varmen fordeles fritt. Har alternative varmekilder for de kaldeste periodene. Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å etterisolere eller bytte vinduer.

Slik monteres en luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe består gjerne av en eller flere innedeler, og en utedeldel som etter navnet tilsier skal monteres utendørs. Delene kobles sammen med kjølerør og elektrisk kabel.

Plassering av innedel

Varmen som blåses fra innedel bør spres fritt til andre rom. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvor innedelen plasseres. Er boligen i flere plan er det smart å plassere innedel nært en åpen trapp. Har du stor bolig bør du vurdere flere innedeler i en såkalt multi-splitt. Spør forhandleren om råd, tips og gratis befaring.

Plassering av utedel

Utedelen skal festes på et stativ. Enten på bakken eller til grunnmuren. Den må ikke til kledningen på huset! Sørg for at det er avstand fra bakken og god nok drenering vekk fra huset. Det renner noe vann på grunn av avriming. Utedel bør også skjermes mot vær og vind, gjerne med et varmepumpehus eller overbygg. Plasser utedelen slik at støy ikke sjenerer deg eller nabo.

Montering av sertifisert montør er bra for miljø og stabil drift av varmepumpen

Vær klar over at egenmontering av varmepumpe er forbudt. I tillegg så utgjør dette en helse- og sikkerhetsrisiko.

De fleste små pumper i dag bruker klimagassene HFK. Derfor er det disse gassene det er viktig å begrense utslipp fra. Norske forskrifter viser til at alt arbeid i kuldekretsene på varmepumpen skal utføres fra sertifiserte bedrifter og av sertifisert personell.

Med sertifiserte montører som kan sitt fag håndteres varmepumpen riktig og man unngår slik unødvendige utslipp av kuldemedium. I tillegg blir man sikker på at varmepumpen blir stabil i drift og gir optimal effekt i oppvarmingsmodus.

Fyll ut skjema og få gratis befaring

Send skjema og få en uforpliktet prat med en av våre autoriserte forhandlere!

Luft til luft varmepumpe er de mest solgte pumpene i Norge.

Del artikkelen om denne varmepumpen...