FAQ

Ofte stilte spørsmål

Det er kun sertifiserte fagfolk som kan montere og demontere varmepumpen. 1.september 2013 ble det lovpålagt å være F-gass sertifisert for å montere og demontere luft-til-luft varmepumper. Første bud når du skal installere varmepumpe, er derfor å forsikre deg om at den som gjør dette er sertifisert for å jobbe med produkter som inneholder HFK-gasser. Husk at du ber om å få se sertifiseringsbevis før du aksepterer tilbudet.

Det finnes både vegg-, tak- og gulvmodeller. Den vanligste typen er veggmonterte varmepumper, men en gulvmodell kan være smart om du ikke ønsker å ha varmepumpen høyt på veggen. En innedel av typen veggmodell skal monteres høyt oppe på veggen. Hvis det tregulv i boligen og en veggmodell står for lavt, kan gulvet tørkes ut. Det finnes også noen modeller med flere innedeler koblet mot én utedel. Disse har gjerne betegnelsen multisplitt.

En takmontert eller himlingskassett monteres i taket og gir en jevn fordeling av varme eller kjøling i rommet. Disse er også diskré og integreres godt med taket. Himlingskassett- eller takmontertvarmepumpe kan installeres i forskjellige typer rom, de er spesielt egnet for større rom eller åpne planløsninger hvor luften trenger å fordeles jevnt.

Innedelen til luft-til-luft-varmepumper bør plasseres i nærheten av der man oppholder seg mest. Varmepumpen er en punktoppvarmingskilde og varmen fordeler seg best i boliger med en åpen planløsning. Man kan for eksempel plassere innedelen i en stor gang og styre luftsirkulasjonen inn mot stuen.

Det er ikke noe problem å ha litt avstand mellom ute- og innedelen på varmepumpen, men det er viktig å tenke gjennom hvor rørstrekket mellom de to delene skal gå. De må legges slik at de ikke skades og står i fare for å bli revet ut. Rørstrekket bør være minst to meter langt, og maks tjue.

Utedelen lager noe vibrasjonsstøy og bør helst ikke festes til husets kledning, men plasseres på et bakkestativ eller festes til grunnmuren. Det er også viktig at det monteres vibrasjonsdempere. Monter utedelen på en jevn og solid overflate som tillater riktig drenering av kondensvann. Dette kan bidra til å forhindre vannskader og opprettholde varmepumpens ytelse.

Fra varmepumpens inne- og utedel vil det være noe lyd. Dette vil i utgangspunktet ikke være sjenerende om du finner en hensiktsmessig plassering. Du bør for eksempel unngå å plassere varmepumpens utedel nært soveromsvinduet eller inntil naboens bolig.

Det er en fordel å skjerme utedelen mot nedbør og vind med for eksempel et lite tak eller et riktig utformet varmepumpehus, dette kan forlenge utedelens levetid og beskytter den for skader påvirket av utemiljø. Det er dessuten viktig at utedelen ikke er montert for lavt. Om vinteren vil kondens fra utedelen til varmepumpen dryppe ned på bakken og fryse. Hvis avstanden fra bakken ikke er stor nok, vil issvullen raskt kunne vokse opp i maskinen og ødelegge den.

Om du er opptatt av å unngå mest mulig støy, bør du velge en modell med lavest mulig lydnivå. Enkelte modeller har støyreduserende funksjoner som bidrar til å redusere støynivået ytterligere, dette er målt i desibel (DB) og blir som oftest oppgitt i produktspesifikasjonene.

Ja, det er vanligvis nødvendig å bore et hull gjennom veggen for å installere en varmepumpe. Dette hullet brukes til å føre rør og kabler mellom utedelen og innedelen av varmepumpen.

Hullet som bores, må være stort nok til å tillate at alle nødvendige komponenter passer gjennom og være nøyaktig plassert for å sikre en korrekt tilkobling mellom innedelen og utedelen. Det er viktig å ha profesjonell installasjon for å sikre at hullet bores på riktig sted og med rett størrelse, samt at alle tilkoblinger utføres korrekt.

Når hullet er boret, vil det bli isolert for å hindre trekk og forhindre tap av energi. Det er viktig å følge produsentens anbefalinger og lokale bygningsforskrifter når det gjelder installasjon av varmepumper for å sikre en sikker og effektiv installasjon. Installatøren vil ha riktig utstyr og kunnskap for å bore hullet på en sikker og effektiv måte, samtidig som de tar hensyn til eventuelle strukturelle eller estetiske hensyn.

For å best ta vare på varmepumpen din er det viktig at du holder den ren og fri for støv, enkel rengjøring bær gjøres en til to ganger i måneden. Da holder det å støvsuge eller skylle filtrene, tørke støv av overflater og bak luftspjeldene.

Utedelen holder du fri for løv, snø, grener og lignende slik at området rundt er åpent for å sikre en optimal luftsirkulasjon. Dekselet kan du tørke over med en fuktig klut.

Rutinemessig vedlikehold og service er avgjørende faktorer for at varmepumpen din skal fungere optimalt. Vi anbefaler en service av din lokale forhandler hvert andre år.

Stadig flere ønsker å velge et mer bærekraftig alternativ når de velger oppvarming eller kjøling.

En varmepumpe er bra for både klimaet på planeten vår og for ditt inneklima da de kan kutte energiforbruket vårt betydelig. Varmesystemer er et av områdene som bidrar til en mer bærekraftig fremtid da de bidrar til et redusert utslipp av klimagasser sammenlignet med andre varmesystemer.

Ja, en varmepumpe på hytta kan være en smart investering for både strømutgiftene og inneklimaet. Fritidsboliger ligger ofte i strøk som gjør dem utsatt for slitasje av tøffe værforhold. Fuktskader er ikke uvanlig, og kan føre til store uforutsette kostnader. Ved å la varmepumpen jobbe jevnt på rundt 5-10 grader når hytta ikke er i bruk, bidrar til forhindring av fuktskader, frosne rør og bygget vil holde seg i mye bedre stand. Kostnaden ved å la varmepumpen jobbe på lave temperaturer er minimal, og gjør at sjansen for store reparasjonskostnader minsker.

Enten det er kaldt eller varmt ute gir en varmepumpe på hytta mange fordeler og gir et svært godt inneklima. Nyt godt av en sval og behagelig temperatur inne på de varmeste dagene ved å benytte den som aircondition, eller varm opp hytta før du ankommer en kald vinterdag ved å stille inn ønsket temperatur fra din smarttelefon.

Fuktighet i varmepumpen kan være et problem som kan oppstå av forskjellige årsaker og kan påvirke ytelsen og påliteligheten til enheten. Her er noen vanlige årsaker til fuktighet i varmepumper og hvordan du kan håndtere det:

  • Kondens: Kondens kan dannes på varmepumpens innedel når den avkjøler luften i rommet. Dette er normalt, spesielt under kjølingssesongen, men det kan føre til fuktighet som kan dryppe eller samle seg rundt enheten. God ventilasjon i rommet kan bidra til å redusere kondensdannelse.
  • Dreneringsproblemer: Hvis varmepumpens dreneringssystem ikke fungerer som det skal, for eksempel hvis dreneringsrøret er blokkert eller tilstoppet, kan det føre til opphopning av fuktighet rundt enheten. Sørg for at dreneringssystemet er rent og fritt for hindringer, og at vannet kan dreneres ordentlig.
  • Lekkasje: Hvis det er lekkasjer i varmepumpens rør eller forbindelser, kan det føre til at fuktighet lekker inn i enheten. Det er viktig å sjekke jevnlig for lekkasjer og få dem reparert så snart som mulig for å forhindre skade på enheten.
  • Feil isolasjon: Utilstrekkelig isolasjon rundt varmepumpens rør eller forbindelser kan tillate fuktighet å komme inn i enheten. Sørg for at alle rør og forbindelser er ordentlig isolert for å forhindre kondensdannelse og lekkasjer.
  • Høy luftfuktighet i rommet: Hvis luftfuktigheten i rommet er for høy, kan det føre til at fuktighet samler seg rundt varmepumpen. Bruk av avfuktere eller ventilasjonssystemer kan bidra til å redusere luftfuktigheten i rommet.

Hvis du opplever fuktighet i varmepumpen, bør du inspisere enheten grundig for å identifisere årsaken og ta nødvendige skritt for å løse problemet. Hvis du er usikker på hvordan du skal håndtere fuktighetsproblemer, er det best å kontakte en kvalifisert tekniker eller installatør for å få hjelp.

Ja, en luft-til-luft-varmepumpe kan også brukes som aircondition. Forskjellen på vanlig aircondition og varmepumpe som aircondition, er hvilken luft de slipper ut. En vanlig aircondition-enhet, vil produsere kald luft med utgangspunkt i den luften som allerede er inne i boligen mens en varmepumpe som fungerer som aircondition, vil produsere kald luft med utgangspunkt i uteluften. Dermed får man kontinuerlig tilførsel av frisk luft.

Skal man tenke økonomiske fordeler, kommer man ikke unna å se på allsidigheten ved en varmepumpe. Kjølig og svalt om sommeren – varmt og lunt om vinteren.

En «nordisk varmepumpe» er spesielt utviklet for de kalde klimaforholdene i de nordiske landene, hvor klimaet er preget av lange og kalde vintere med lave temperaturer og mye snø.

De er designet for å opprettholde høy effektivitet selv ved ekstremt lave utetemperaturer og kuldeperioder. De har også en robust konstruksjon som gjør dem pålitelige under tøffe værforhold og laget i materialer og med komponenter som tåler kulde, snø og vind.

Selv om nordiske varmepumper er designet for å takle lave temperaturer, vil de fortsatt være energieffektive og bidra til å redusere oppvarmingskostnadene, selv under krevende klimaforhold.

Vår nordiske serie er designet for slike nordiske forhold og yter optimalt på de kaldeste vinterdagene, så vel som på de varmeste sommerdagene.

I denne serien finner du Vinterkongen, Gulvmodellen og Råtassen.

Det er ikke nødvendig å skru av varmepumpen på natten eller når man ikke er hjemme, det beste er å la varmepumpe ha en jevn drift. Det holder å skru ned temperaturen med noen grader.

Moderne varmepumper er designet for å jobbe kontinuerlig og justere seg automatisk etter behov. Å slå av og på varmepumpen hyppig kan føre til økt energiforbruk og mindre effektiv oppvarming.