Lær mer /

Kjøp av varmepumpe - Sjekkliste

Vegghengt varmepumpe

Hvordan type bolig har du?

Varmepumper kommer i mange forskjellige modeller og størrelser. Noen varmepumper er mer kraftige enn andre, og hvordan type bolig du har, avgjør hvor stor varmepumpe du trenger. Det første man kan begynne med er å se på størrelsen og standarden på boligen. En leilighet på 50m2 vil ha behov for en mye mindre varmepumpe enn en enebolig på 250m2.

Hvor godt er boligen isolert?

Moderne nye bygg er bygget med helt annen isolasjon-standard enn en enebolig fra 70-tallet. Er nytt passivhus er for eksempel veldig godt isolert, og vil derfor holde på varmen på en helt annen måte enn et eldre hus. Mange har også etterisolert huset. Dette kan være både vegger og tak som er etterisolert. En bolig som er godt isolert vil spare eieren for store kostnader på oppvarming. Varmetapet boligen din har vil derfor være med på å avgjøre hvor kraftig varmepumpe ditt hus vil ha behov for.

Hvordan er romfordelingen i huset?

En varmepumpe er avhengig av å kunne blåse den varme luften til de delene av huset som skal varmes opp. Det er derfor viktig at man lager en oversikt over huset sitt, slik at det blir enkelt å lage en god plan på hvordan ditt hus skal varmes opp. I noen tilfeller kan det være fordelaktig å ha to innedeler. Det vil si at man har en utedel til varmepumpen, som fordeler varmen til to innedeler. Dette kan gjøre at hus som har flere etasjer kan få jevn varme i hele huset. For mange vil det også kun være aktuelt å varme opp 1. etg. i huset.

Hvor i landet er boligen

Norge er et langstrakt land, og klima og gjennomsnittstemperaturen varierer stort. Om du bor på vestlandet vil temperaturen på vinteren være mye varmere enn om du bor på Finnmarksvidda. Det er derfor viktig at man tar hensyn til geografien, og ikke minst klimaet der varmepumpen skal installeres. I kalde strøk kan man ha behov for en kraftigere varmepumpe for at den skal fungere optimalt på de kaldeste vinterdagene.

Plassering av varmepumpe

Det er viktig å tenke over hvor du ønsker å montere innedelen av varmepumpen. Det er flere faktorer som spiller inn her. Noen ønsker ikke at varmepumpens innedel skal være veldig synlig i stuen, samtidig som mange ikke har noen sterk mening om dette. General har mange modeller, og mange velger vår designmodell når de skal ha den i stuen. En veldig viktig ting med tanke på plassering av varmepumpen er at den må ha en plassering som gjør at den enkelt kan fordele varmen til de ønskelige områdene av huset.

Budsjett

Når du skal investere i en varmepumpe, er det viktig å ha et realistisk budsjett. Varmepumper kommer i mange fasonger og priser, men som med de fleste andre ting i livet, så får man hva man betaler for. En luft til luft varmepumpe med god kvalitet koster vanligvis fra 22 000,- og oppover. Dersom man ønsker en luft til vann varmepumpe blir prisen betydelig høyere. Det viktigste å tenke på i budsjettet sitt er at man kjøper en varmepumpe for å spare penger på oppvarmingskostnader. Med dagens høye strømpriser kan man spare mange tusen pr. mnd. på å erstatte oppvarming fra panelovner til varmepumpe.

Vi hjelper deg å finne riktig varmepumpe

Med over 20 års erfaring, har vi sett og installert varmepumper i alle typer hus. Våre sertifiserte montører kan gi deg profesjonelle råd på hvor, og hvordan din varmepumpe bør installeres. Alle varmepumper som kjøpes fra General Varmepumper selges med montering inkludert i prisen. På denne måten kan du være sikker på at din varmepumpe blir installert på en riktig og profesjonell måte.


Ta kontakt i dag for en uforpliktende prat. Vi kommer gjerne hjem til deg på en gratis befaring for å finne den beste varmepumpe-løsningen til ditt hem.