Lær mer /

De tre viktigste rådene for riktig bruk av varmepumpe

Sjekkliste varmepumpe

Vedlikehold av varmepumpen

Godt vedlikehold av varmepumpen er helt nødvending for at den skal klare å gjøre jobben sin. I tillegg øker godt vedlikehold levetiden på pumpen. Enkel rengjøring og stell, bør helst gjøres én til to ganger i måneden. Da holder det ofte å støvsuge eller skylle filtrene, og tørke støv på overflater og bak luftspjelene. Husk at alle deler som er rengjort er helt tørre før du setter de tilbake i pumpen. Filtrene må heller ikke vaskes i oppvaskmaskin.

Sørg også for at området rundt utedelen av varmepumpen er fri for rot, snø, løv og buskas og liknende. En mer grundig rengjøring av varmepumpen bør gjøres 1-2 ganger i året eller ved behov, og en service bør gjennomføres annethvert år.

Benytt riktige innstillinger på varmepumpen

Varmepumper er styrt etter termostat, og jobber ut ifra temperaturen i miljøet rundt pumpen. Derfor bør du stille inn ønsket temperatur på varmepumpen fremfor å stille inn en høy temperatur i håp om at varmepumpen skal gjøre rommet raskere varmt. Det gjør den nemlig ikke.

Når man stiller inn varmepumpen til å jobbe i auto-modus kan ytre faktorer som varme fra peis eller andre varmekilder gjøre at varmepumpen jobber mot sin hensikt ved at den går over til å kjøle ned rommet. Det er derfor oftest anbefalt at man aktivt stillen varmepumpen til å enten varme opp, eller kjøle ned.

La varmepumpen ha en jevn drift

Det sitter i ryggmargen til de fleste at man skal slå av varmekilder på natten eller når man ikke er hjemme for å spare på strømmen. Dette er ikke nødvendigvis riktig når det gjelder bruk av varmepumpe. Det holder å skru ned temperaturen med noen grader når man forlater hjemmet enn å slå den av og på. Varmepumpen må jobbe hardere og dermed bruke mer strøm for å oppnå samme ønsket temperatur. Du får altså størst gevinst av varmepumpen ved å la den ha en jevn drift.